Çene bölgesi yüzün estetik görünümünü etkilen bir kısımdır. Yüzün genç ve üçgen formatta olması çene ucunun belirginliği ile sağlanabilir. Yüzün yaşlı ve kare görünümde olması çene ucu yanlarında sarkma sonucunda oluşur. Bu yüzden çene yüzün tüm imajını etkileyebilir. Çenenin birçok şeklide anomalileri olabilir. Çene küçük ya da büyük olabilir. Alt çene üst çeneden ileride ve geride olabilir. Bu eşitsizliğe diş oklüzyonu da eşlik edebilir. Ayrıca çenede asimetri ya da çene köşelerinin çok belirgin ya da hiç belirgin olmaması da olabilir.

Çenenin Değerlendirilmesi
Çene değerlendirilirken yüzün sefalometrik analizi yapılabilir. Oklüzyon açısından alt ve üst çene dişlerinin ilişkisi değerlendirilir. Çenenin yüzün diğer üniteleri ile estetik oranları değerlendirilir.  Çene ucu belirginliği, çene ucunun boyu-çıkıklığının kendi içinde oranı ve üst çene ile devamlılığı analiz edilir. Çenedeki asimetriler ve çene köşesi belirginliği de gözden geçirilmelidir.

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle çene estetiği tedavi yöntemlerini gözden geçirmek gerekir.

Çene Estetiği ile Tedavi Yöntemleri

  • Ameliyatsız çene büyütme
  • Çeneye yağ enjeksiyonu
  • Çeneye protez ameliyatı
  • Çene törpüleme
  • Çene ameliyatı

cene estetiği ameliyatıAmeliyatsız çene estetiği için en sık uygulanan işlem çene dolgusu dur. Çene ucu ya da çene köşesi yüz dolguları ile büyütülebilir. Ameliyat olmak istemeyen çenesi küçük olan hastalara dolgu uygulaması hemen sonuç verir. 1-2 yıl kalıcılığı vardır. Daha fazla kalıcılık isteyen hastalara yağ enjeksiyonu uygulanabilir.

Çeneye protez ameliyatı çenesi küçük olan ve kalıcı ve iyi bir şekillendirme isteyen hastalara uygulanabilir. En sık kullanılan materyal silikon ya da yüksek polietilen-medpor’dur. Ben genellikle medpor implant kullanıyorum. Çene protezi en sık çene ucuna ya da çene köşesine kadar çene yanlarına konulabilir. Çene protezi genellikle ağız içinden yapılan kesi ile çene kemiğine monte edilir.

Estetik Çene Ameliyatı

Çene estetiği ameliyatı çeneyi ileri almak ya da geri çekmek için yapılabilir. Çeneyi büyütmek amacıyla protezin yetersiz kalacağı ileri olgularda çene cerrahi olarak ileri alınabilir. Çeneyi ileri almak için çene ucu kemiği kesilerek, alt parça ileri alınarak plak vida ile monte edilir.

Çeneyi geri almak için cerrahi ameliyat değerlendirilmesi gereken en önemli kriter alt dişlerin üst dişlerle uyumudur. Çene oklüzyonu normalse o zaman çene ucu hafif olgularda törpülenebilir. Daha ileri olgularda çene ucu kesilerek cerrahi olarak geri alınabilir. Çene uzunsa bir parça kemik yapı da çıkarılabilir.

Alt dişler üst dişlerin önünde ise o zaman kemik yapı ile dişlerle beraber geri alınmalıdır. Ortodonti uzmanı ile beraber planlanması gereken bir ameliyattır. Tedavi ve iyileşme süresi uzundur.

Çene Ameliyatı Sonrası

Çene ameliyatı sonrası iyileşme süreci yapılan ameliyata bağlı olarak değişir. Yağ enjeksiyonu, çene protezi ve çenenin ileri ya da geri alınması sonrası iyileşme hızlıdır.  Çenede şişlik artışı ve baskılı bandaj 2-3 gün uygulanır. Ağız içi kesisi nedeniyle İlk 2 gün bol sıvı tüketimi ve gargara uygulanmalıdır. 1 hafta sonra çoğu hasta iş hayatına dönebilir. Ama kemik ve diş yapıları ile yapılan ameliyatın iyileşme süreci oldukça uzundur. Hekim ve hasta uzun bir tedavi  ve iyileşme sürecine hazır olmalıdır.