Tüm vücudumuz adeta örümcek ağı gibi damarlar ile çevrilidir. Ana damarlar, toplar ve atar damarlar vücuttan uzakta cilt altında derin dokular içinde saklıdır. Ama kılcal damarlar cilt içinde ve yüzeye yakın seyrederler. Bu kılcal damarlar hem cildin beslenmesini sağlar. Sıcakta genleşir ve soğukta büzüşür. Bu özellik kılcal damar etrafındaki kaslar sayesinde oluşur. Bu kasların fonksiyonu bozulur, çalışamaz hale gelince kılcal damar kalıcı olarak genişler ve damar cidarı kan ile dolu hale gelir. Bu görünüm cilt yüzeyinde kırmızı-mor renkte örümcek ağı gibi bir görünüme sebep olur.

Kılcal Damar Çatlaması

kılcal damar çatlaması tedavisiKılcal damar çatlaması nedeni genellikle yapısal yatkınlıktır. Kılcal damarlar basit bir fiziksel ya da kimyasal etmen nedeniyle çabucak çatlar. Güneş ışını, lokal steroid uygulaması ve bazı ilaçlar kılcal damarda bozulmalara neden olur. Kılcal damar çatlaması en sık yüzde ve bacaklarda görülür. Yani güneş gören bölgelerde daha sık görülür. Yüzde en sık yanaklarda ve burun kanatlarında görülür.

Kılcal damar çatlaması tedavisinde lazer, elektrik akımı ve radyofrekans kullanılabilir. Kılcal damar tedavisi için krem ya da asidik bir takım ürünlerin kullanılması kılcal damar çatlamalarını geçirmez, bilakis daha kötü gözükmelerine sebep olabilir. Biz kliniğimizde lazerle kılcal damar tedavisi yapmaktayız.

Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal damar çatlamalarının tedavisinde lazer yöntemi başarılı bir sonuç vermektedir. Ama bu konudaki önemli nokta damar lazeri ile bu konuda deneyimli bir hekimin tedaviyi uygulamasıdır. Çünkü uygun olmayan lazer kullanımı hem kılcal damar çatlamalarını tedavi etmez, hem de ciltte yanık oluşturarak iz kalmasına sebep olabilir. Aynı şekilde ehil ellerde olmayan lazer uygulamaları da yine aynı şekilde istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

lazer kılcal damar tedavisiKılcal damar tedavisi için lazer uygulamaları 3 hafta ile 3 seans yapılır. İnce ve az damar yapıları tek seansta bile kaybolabilir. Seans sonrası hafif bir şişlik, pembelik olabilir. Bazen hafif kabuklanma da oluşabilir. Ama birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Elde edilen sonuç genelde çok başarılıdır. Çatlamış kılcal damar yapıları lazerle yok edilir ve genelde tamamen yok olur. Ancak çok yaygın ve kümelenmiş ise ciddi oranda azalma gözlenir.

Lazer tedavisi sonrası yan etki olarak tek problem; ciltte oluşan kabuklanma sonrası hafif çukurluk kalmasıdır. Bu problem genellikle cildi çok inceltmiş havuz şeklinde genişlemiş kılcal damarlara lazer atımı sonrası görülebilir.

Lazerle kılcal damar çatlamaları yanında diğer bazı damarsal problemlerde çözülebilir. Porto şarabı lekesi ya da gül diye tabir edilen kılcal damar anormallikleri de lazerle tedavi edilebilir. Bu lezyonların tedavisi 4-8 hafta aralarla 8-10 seans sürebilir. Tedavi sonrası damarsal anomali tamamen geçebileceği gibi azalabilir.

Kılcal damar çatlaması nedeniyle tedavi olmak isteyen hasta grubu özellikle yaz aylarından kaçınmalıdır. Çünkü yazın sıcaklarda tedavi sonrası lekelenme görülebilir. Bu yüzden tedavi kış aylarında hava serinken yapılmalı ve tedavi süresince güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.