Sivilce her bireyin özellikle ergenlik döneminde yüzde çıkardığı küçük iltihaplanmalardır. En sık yüzde olmasına rağmen bacakta, sırtta ya da kalça gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir. Sivilce oluşumu çoğu zaman genetiktir. Yani bazı bireylerin ciltleri sivilce oluşumuna yatkınken bazı bireylerde sivilce oluşumu olmaz ya da nadirdir.sivilce lekeleri izi

Aktif küçük sivilceler tedavisiz bile iyileşir ve çoğu zaman ciltte iz bırakmazlar. Ama yaygın ve inatçı sivilceler tedavi edilmediklerinde uzun süre iyileşmez ve ciltte kalıcı iz bırakabilirler. Bu yüzden aktif sivilce aşamasında tedavi başlanmalıdır. Tedavi topikal ve tablet şeklinde antibiyotik kullanımı, cilt temizliği ve lazer tedavisini içerir.

Akneye yatkın bireylerde sivilceler yaygın ve kistik formasyonda çıkar ve tedavileri güç olabilir. Çünkü bu bireylerin cilt altlarında iltihap odakları oluşur. Bu odaklar da iyileşirken ciltte çukurluklara ve cilt altında hacim kayıplarına neden olabilir. Bu yüzden tüm akne olguları aktif sivilce iken tedavi edilmelidir. Bu sayede çoğu olguda ciltte oluşabilecek problemlerin önüne geçilmiş olunur.

Sivilce Lekeleri

Aktif akne iyileştikten sonra ciltte hiçbir tahribat yaratmadığı gibi, bazı olgularda da ciltte ciddi deformasyonlar oluşturabilir.

  • Ciltte çukurluk ve düzensizlikler oluşur.
  • Cilt canlı ve diri görünümünü kaybeder.
  • Cilt altı yağ tabakasının azalmasına bağlı yüzde hacim kaybına bağlı çökmeler olur.
  • Sivilce lekeleri oluşur.

Akne İzleri

Sivilceler iyileştikten sonra ciltte bıraktığı en önemli sorun genelde akne izleridir. Akne izleri cilt yüzeyinde minik çukurlar ve çökmeler yaratır. Bu durum bazen ciltte geniş çukurlara, çökmelere ve hacim kayıplarına yol açar. Akne izleri olan hastalar bu durumdan oldukça muzdariptir. Özellikle bayanlar makyaj ve kapatıcılar ile bu izleri kapatmak için ciddi mesai harcarlar. Akne izleri için alınacak en önemli tedbir, daha izler oluşmadan aktif akne aşamasında tedavi etmektir.

Lazer ile Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

Sivilce lekeleri ya da akne izleri tedavisinde en iyi seçenek co2 fraksiyonel lazer tedavisidir. Bu lazer hem cildi gençleştirir, hem de cildin toparlanmasını sağlar. Lazer sonrası ciltte yüzeyel akne izleri kaybolurken, derin akne izleri azalır ve belirsizleşir, ayrıca cildin kalitesi de artar.

Tedavi kürü 30 gün aralıklar ile 4 ila 6 seans arası lazer uygulamasıdır. Her uygulama sonrası ciltte 4-5 gün sürecek hafif ödem, pembelik ve pullanma görülür. Bu durum kişiyi sosyal ve iş hayatını kısıtlayabilir. Lazer tedavisi sonrası akne izlerinde ciddi bir düzelme sağlanır. Akne izi yanında cilt altı hacim kaybı olan hastalara yüz dolgusu uygulaması lazer tedavisi ile beraber daha iyi sonuç verebilir. Kişinin kendi kök hücre yağ dokusu ile ya da hyaluronik asit dolguları ile kaybedilen hacim geri kazandırılır.