Alın bölgesi yüz bölgesinin üst üçte birlik üst dilimini oluşturur. Bu bölge zamanla mimik hareketlerine bağlı deformasyona uğrar. Alın cildi kırışır, kaş çatma çizgileri oluşur. Alın cildi eski gergin ve pürüzsüz yapısını kaybeder. Alında oluşan deformasyon yaşa, alın ve kaş çatma kaslarının gücü ve kullanım sıklığına bağlı kişisel farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden aynı yaşta olan iki kişinin alın bölgesi birbirinden çok farklılıklar gösterebilir.

Alın Estetiği Alın bölgesi değerlendirilirken cildin kalitesi, alın kırışıklıklarının derinliği, kaşların pozisyonu, ön saç çizgisi, alın bölgesinin alanı ve komşu bölgeler ile ilişkisi analiz edilir. Bu değerlendirme ameliyat tekniğinin seçimi ve yapılacak işlemlerin planlanması açısından çok önemlidir. Alın bölgesi cerrahi düzeltmeleri çoğu zaman yüz germe ameliyatı ile birlikte kombine uygulanabileceği gibi tek başına da uygulanabilir. Tedavi planı hasta ile beraber değerlendirerek tasarlanmalıdır.

Alın Germe Estetiği

alın germe estetiğiAlın bölgesi için uygulanan estetik işlemler;

  • Ameliyatsız alın estetiği
  • Yağ enjeksiyonu
  • Klasik Alın gerdirme
  • Endoskopik alın germe ameliyatı

Alın bölgesini güzelleştirmek için yapılan en sık ameliyatsız uygulamalar botoks, yüz dolgusu ve lazer uygulamalarıdır. Botoks ile alın enine çizgileri ve kaş çatma çizgileri giderilebilir. Bu çizgiler derinleşmişse yüz dolgusu ile daha fazla fayda elde edilebilir. Co2 fraksiyonel lazer ile cilt yenilenerek daha iyi bir alın bölgesi elde edilebilir.

Alın bölgesindeki derinleşmiş enine ve dikine çizgiler yağ enjeksiyonu ile düzeltilebilir. Avantajı yapılan işlemin kalıcı olması ve derinleşmiş kırışıklıkları hem düzeltmesi hem de koruyucu etki sağlamasıdır.

Alın Germe Ameliyatı

Alın bölgesine uygulanan cerrahi estetik işlem alın germe ameliyatıdır. Ameliyatta saçlı deri içinde boydan boya enine bir kesi yapılır. Alın derisi gerilerek fazla saçlı deri çıkarılır. Bu yöntemin en büyük handikapı saçlı derideki kesi hattındaki gerilime bağlı iz genişlemesidir. Bu iz genişlemesi de saçsız alanlar yaratır. Bu durumda çok can sıkıcı olabilir. Bu komplikasyon hemen hemen tüm olgularda görülür. Bu yüzden ben alın gerdirme ameliyatını hemen hemen hiç uygulamıyorum.

alin-germe-ameliyati

Endoskopik Alın Germe Ameliyatı

Endoskopik alın germe ameliyatı teknoloji ile cerrahinin birleştirildiği güncel bir ameliyattır. Bu ameliyatta şakak bölgelerinden birer ve saçlı deride orta hatta bir tane olmak üzere toplam 3 tane minik bir kesi hattından endoskopi ile girilir. Alın ve şakak bölgesi kafatasından serbestlenir, alın ve kaşlar gerilerek kafatasındaki bir vidaya kalıcı cerrahi bir iplik ile asılır.

Endoskopik ameliyatın cerrahi prensibi klasik alın germe ameliyatından çok farklıdır. Saçlı deriden çıkarılan parçaya bağlı alın bölgesinin gerilmesi prensibine dayanır. Endoskopik alın germe ameliyatı ise alın bölgesinin yukarı doğru çekilerek asılması işlemidir. Saçlı deri çıkarmaya bağlı bir cerrahi ameliyat yöntemi değildir.

Endoskopik ameliyatının en büyük avantajı saçlı deride belirgin izler bırakmaması ve hızlı iyileşmedir. Çünkü 3 adet küçük kesi ile kapalı yapılan bir ameliyat olduğu için doku hasarı minimaldir. Elde edilen alın germe başarısı klasik ameliyat ile benzer sonuçlar içerir.

Alın Germe Ameliyatı Sonrası

Endoskopik alın germe ameliyatı sonrası iyileşme çok hızlıdır. Ameliyat sonrası alın bölgesine yapılan bandaj 2 gün sonra açılır ve alın bölgesi açık bırakılır. Bu dönemde alına soğuk tatbiki ve baş elevasyonu iyileşmeyi hızlandırır. Alın ve saçlı derideki ödem minimaldir. Ameliyattan 3-5 gün sonra kişiler günlük aktivitelerine dönebilir. 2-3 hafta sonra spor yapabilirler.

Komplikasyonlar

Ameliyat sonrası komplikasyon olasılığı minimaldir. Alın bölgesinde uyuşukluk, kesi hattında iyileşme problemleri, kaş asimetrileri ve alında genişleme görülebilir. Bu yüzden alnı çok geniş ya da saç çizgisi gerilemiş hastalarda endoskopik ameliyattan ziyade saçlı deri sınırından alın germe ameliyatı planlanmalıdır.