Cildimiz vücudumuzu saran bir örtüdür. Bu örtü yıllar boyunca çeşitli kimyasal, fiziksel ve mekanik travmalara maruz kalır. Özellikle yüzümüz güneş ışınlarının yıpratıcı etkisine yıllar boyu maruz kalır. Sıcak bölgelerde yaşayan ya da sıcak bölgelere sık seyahat eden kişilerde güneş ışığına bağlı cilt hasarı ve cilt yaşlanması daha fazla görülür. Güneş ışığının cilt üzerinde yarattığı en sıkıntılı problemlerden ilki cilt lekeleridir.

Cilt lekeleri ciltteki melanin üreten hücrelerinin güneş ışığı ile aktive olmasıyla oluşur. Bu hücreler cildin hem yüzeyel hem de derin tabakasında bulunur. Yüzeyel tabakada epidermiste derin ve orta tabakada ise kıl kökü, ter bezi gibi deri ekleri çevresinde yer alır.Bu yüzden ciltte oluşan lekeler genelde hem yüzeyel hem de derin tabakada yer tutar. Ciltte oluşan lekenin lokalizasyonunun belirlenmesinde wood lambası çok etkilidir. Bu ayırıcı tanı tedavi yöntemini de belirler.

Cilt Leke Giderici

Cilt lekelerini gidermek için bir çok yöntem kullanılmıştır. Bir çok leke giderici krem ya da leke giderici maske ve leke giderici ilaçlar piyasada satılmaktadır. Ama bu ajanların hiç biri cilt lekelerinin etkin tedavisinde fayda sağlamaz, ancak idame tedavisi olarak kullanılabilirler. Bu ürünlerin bilinçsize kullanılması cilt lekelerinde azalma yerine artışa sebep olabilir. Bu yüzden cilt leke tedavisinde kullanılacak ürünler mutlaka uzman bir doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Lazer Cilt Leke Tedavisi

Cilt lekelerinin tedavisi oldukça zor ve zahmetlidir. Özellikle inatçı ya da kronikleşmiş cilt lekelerinin tedavisi daha da zor olabilir.

Lazer cilt leke tedavisiGenelde bir çok klinik leke tedavisinde sadece kimyasal peeling kullanır. En sık kullanılan ajanlar yüzeyel uygulamalar için glikolik asit derin uygulamalar için ise tca’dır. Bu ajanlar sadece yüzeyel leke tedavisinde açık cilt rengine sahip hastalarda başarılı sonuç verebilir. Ama lekelerin çoğu cildin yüzeyel tabakasında olduğu gibi cildin orta ve derin tabakalarına da yayılmıştır. Dolayısıyla cildin orta ve derin tabakalarına ait leke tedavisinde peeling hiç fayda sağlamaz. Ayrıca koyu renk cildine sahip hastalarda peeling cilt lekelerini geçirmek yerine daha da agreve ederek cildin daha lekeli bir görünüme bürünmesine neden olabilir. Bu duruma postinflamatuar pigmentasyon denilir. Yani leke tedavi edilirken daha kötü bir şekilde geri gelmesini tanımlar. Tedavisinde lazer kullanılır.

Kliniğimizde cilt leke tedavisi için etkili bir kür kullanılmaktadır. Seans sayısı 7’dir ve seans aralıkları 7-15 gün ara iledir. İlk seansta co2 fraksiyonel lazer ile cilt yenilenir. Ciltteki hafif soyulma bile cilt lekelerinde % 20 oranında bir açılma sağlar. Kalan seanslarda ise karbon peeling, q switch lazer ve spot peel tedavisi kullanılır. İlk seans dışında ciltte herhangi bir pullanma ya da kabuklanma olmaz. İlk seans olan pullanma 2-3 içinde geçer.

Bu lazer kürü tedavisi son derece etkindir. Cilt lekelerinin tedavisinde % 60-80 oranında başarı sağlar. İnatçı lekelrde ya da daha etki sonuç isteyen hastalarda seans sayısı artırılabilir. Cilt lekelerinin oluşumunun önlenmesi en az tedavi kadar etkendir. Güneş koruyucu krem kullanılması her kişinin günlük yaşantısının bir parçası olmalıdır.