Lazer yanık izi tedavisiYara vücuttaki deri bütünlüğünün çeşitli nedenler ile bozulmasını ifade eder. Bu durum yaralanma, kaza, enfeksiyon ve benzeri bir çok nedenden oluşabilir. Yaralar çoğu zaman kendiliğinden iyileşir. Ama bazen yaralanmaya bağlı doku eksikliği varsa ya da yara iyileşmesini bozan faktörler varsa yara kendiliğinden kapanmayabilir. Cilt ya da doku bütünlüğünü sağlamak için dikişler ile cerrahi onarım gerekebilir.

En sık yara izine neden olan durumlar; faça izi, ameliyat izi ve yaralanma izleridir.

Yanık ise cildin sıcak ya da kimyasal ajanlarla teması sonucu oluşan termal hasardır. Bu hasar yüzeyel ise ciltte hafif bir kızarıklık dışında bulgu olmaz ve iz bırakmaz. Ama yanık derin ise o zaman yara mutlaka iz bırakarak iyileşir. Hatta çok derin 3. Derece yanıklar kendiliğinden kapanmaz, deri yaması ya da doku nakli gerekebilir.

Yara Yanık İzi Nasıl Geçer?

Ciltte oluşan her dren yanık ya da ciltte oluşan tam kat deri hasarı her zaman iz bırakır. Bu iz kişinin yara iyileştirme potansiyeline, yapılan müdahaleye ve tedavi şekline göre farklılıklar gösterebilir.

Yanıkta cildin üst ve orta kısmı ciddi hasar görür ve bu alan skarla iyileşir. Bu skarda genelde ciltten kabarık, düzensiz ve kötü bir görünüm yaratır.

Yanık ve Yara izlerinin tüm olgularda her zaman tamamen geçmesi mümkün olmayabilir. Eğer yanık ya da yaraya bağlı oluşan hasar cildin tüm katlarını içermiyorsa, bu yaralar izsiz iyileşebilir. Ama oluşan hasar tüm cilt katlarını tutmuşsa mutlaka yara ya da yanık izi oluşacaktır. Ancak oluşan bu iz azaltılabilir, ama tamamen geçmesi mümkün olmaz.

Yara izi

Yara Yanık İzi Tedavisi

Yara ya da yanık izlerinin tedavisinde izlenecek yol yaranın durumuna ya da hastanın beklentilerine göre değişir. Eğer oluşan yara izi çok geniş, çökmüş, ya da kötü iyileşmiş ise yaranın cerrahi olarak düzeltilmesi yani skar revizyonu yapılması daha başarılı sonuç verecektir. Bu durumda yara ve nedbe dokusu çıkarılır ve tekrar dikiş atılarak daha belirsiz bir iz elde edilebilir.

Eğer yanık yarası gibi ciltte oluşan geniş alanlara ise lazer uygulaması ya da dermabrazyon yapılabilir. Dermabrazyon cilt yüzeyinin dönen bir elmas uç yardımı ile soyulması işlemidir. Amaç alt deriden yeni deri oluşumunu tetikleyerek daha kaliteli cilt yüzeyi oluşturmayı hedefler.

Lazer tedavisinde ise en sık co2 fraksiyonel lazer kullanılır. Bu lazer ile cilt içinde tam kat yenilenme odakları yaratılarak ciltteki iz azaltılmaya çalışılır. Dermabrazyondan farkı cildi noktasal olarak tam kat yenileyebilmesidir ve iyileşme süreci hızlıdır. Genelde 1 ay arayla 4-6 kere yapılması planlanır. Totalde yara izlerinde yarıya yakın birdüzelme sağlanır.