Peeling Nedir?
Peeling cildin yüzeyel tabakasının soyulmasıdır. Peeling kimyasal ajanlar ile ya da lazer ile yapılabilir. Kimyasal ajan olarak daha çok glikolik asit ve meyve asitleri kullanılır. Ayrıca trikloro asetik asit-tca derin peeling uygulamalarında kullanılır.

Peelingin amacı cildin sağlıklı, canlı ve güzel görünmesini sağlamak yanında cilde ait problemlerin de tedavisini içerir. Bu cilt problemleri, cilt lekesi, ciltte cansız görünüm, ciltteki akneler ve tıkalı cilt gözenekleridir.

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling ajanı olarak en çok glikolik asit kullanılır. Glikolik asitin değişik konsantrasyonlarda olsa da estetik kliniklerinde genellikle % 70 konsantrasyonda kullanılır. Bu konsantrasyon güçlü bir etki sağlar.

Peeling Nasıl Yapılır?

Uygulama asitin tüm yüze ya da istenilen alana sürülmesi şeklindedir. Bu işlem ince bir fırça ya da pamuklu kulak çubuğu ile yapılabilir. 3-5 dk bekleme süresinden sonra uygulama alanına serum fizyolojik tatbik edilir. Bu şekilde glikolik asit nötralize edilir ve cilt üzerindeki etkisi ortadan kaldırılır.

Evde Peeling

Glikolik asit peeling uygulama sonrası cilt normal görünümündedir. Belki hafif bir pembelik oluşabilir. Ama bu da birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Uygulama sonrası birkaç gün ciltte farkedilmeyen soyulmalar olur. Bu dönemde cilde bol nemlendirici, leke önleyici ve minimal peeling etkisi yapan ajanları içeren kremler önerilir. Aslında bu kremler peeling uygulamasından 1-2 hafta önce başlanmalı ve peeling sonrası devam edilmelidir.

Glikolik asit peelingi cilde bakım sağlar. Cildin ölü tabakasını uzaklaştırarak cildin üst kısmının yenilenmesini sağlar. Bu sayede ciltte gençleşme, lekelerde azalma ve sağlıklı bir görünüm oluşur. Haftalık ya da aylık seanslar halinde 4-6 seans ard arda uygulanabilir. Bu yöntemin avantajı kişiyi normal hayatından alıkoymadan cildi tedavi etmesidir.

Tca ise aynı şekilde cilde tatbik edilir. Tca %30-40-50 konsantrasyonlarında sıklıkla kullanılır. Bu ajanın farkı nötralize edici ajanın olmaması ve daha etkili olmasıdır. Bu yüzden tatbik edilirken ciltte oluşan beyazlaşma homojenliği yakından takip edilmelidir. Bazen asit içine mavi renk karıştırılarak uygulama derinliği daha iyi analiz edilebilir. Bu uygulama sonrası ciltte oluşan beyazlaşma birkaç dakika içinde geçer. Ciltte hafif ödem ve kızarıklık oluşur. Ertesi gün ciltte kahverengileşme başlar ve tüm yüz koyu bir renge bürünür. Bu pullanma birkaç gün içinde dökülmeye başlar. 5-7 gün içinde tamamlanır. Yine aynı şekilde glikolik asit peelinginde olduğu gibi işlem öncesi ve sonrasında cilde bol nemlendirici, leke önleyici ve minimal peeling etkisi yapan ajanları içeren kremler önerilir. Tca peeling 6 ay ya da yılda bir kez uygulanır.

Tca peeling cildi tedavi eder. Ciltte daha derin bir soyulma sağlar. Bu nedenle cilt problemlerini tedavi eder. Cilt lekelerini azaltır. Ciltte akneye bağlı izleri azaltır. Aktif aknenin iyileşmesine fayda sağlar. Ciltteki düzensizlikleri tedavi eder. Cildi yenileyerek cildin daha iyi görünmesine katkı sağlar. Bu yöntemin avantajı ciltte daha etkili bir tedavi olanağı sağlar. Ama pelling sonrası oluşan pullanma ve ren k değişikliği nedeniyle kişinin 1 hafta sosyal yaşamından uzak durması gerekir.

Karbon peeling ise lazerle yapılan bir peelingtir. Bu uygulamada cilde karbon solüsyonu sürülerek lazer uygulanır. Bu uygulamada amaç cildin canlılığının artırılması, cilt gözeneklerinin sıkılaştırılması, cilt lekelerinin azaltılması ve cildin yenilenmesidir.

Lazer peeling ise ciltte 2-3 gün pullanma yaratır. Aynı karbon peeling gibi cildin gençleştirilmesi ve cilt sorunlarının azaltılmasını amaçlar.